12. Tutkimusmatka Ellan pään sisään: Smartdogin kognitiotesti

Kesällä 2021 silmiini osui Facebookissa jokin julkaisu, jossa puhuttiin Smart Dogin tekemistä kognitiotesteistä. Asiaa googlailtuani totesin, että tämän täytyy olla hintansa arvoinen asia, joten ei muuta kuin hellepäivän iloksi koira kyytiin ja matka kohti Masseteria. Ja onneksi lähdettiin, koska tästäkin tuli taas yksi käännekohta meidän yhteisellä polulla.

Smartdog on koira-alan asiantuntijayritys, joka tarjoaa tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa koirien kognitiivisten ominaisuuksien testaamista. Koira ei saa siitä arvosanaa, ainoastaan vertailudataa muihin koiriin (samassa rodussa ja muissa roduissa). Analyyttisen omistajan unelma siis! Itse testi sisältää useita eri osioita, joissa koiran luontaista toimintatapaa päästään tarkkailemaan. Tehtävät on rakennettu niin, että ne pääosin "ohittavat" opetetun käytöksen ja tuovat esiin koiran oman, sisäisen toimintamallin (joka toki toisilla voi olla vahvemmin koulutuksen tuote kuin toisilla). Testin sisällöstä löytyy melko paljon tietoa googlettamalla ja omistaja saa testin tuloksista kirjallisen analyysin.

Iltapalan äärellä


Testin kaksi osiota, joissa palkkio oli näköärsykkeenä, osoittivat Ellassa selvää impulsiivisuutta. Ella ei osannut tai kyennyt luopumaan näkemästään palkasta, saadakseen sen. Ellan olisi siis pitänyt kiertää jotakin tai jostakin, jotta olisi päässyt palkan luo. Molemmissa koira myös kiihtyi melkoisesti. Tämä on meillä leimaava ominaisuus myös arjessa ja tulee vahvasti esiin esimerkiksi suhtautumisessa toisiin koiriin - toisen koiran ollessa kaikkien palkkojen ylipalkka, siitä luopuminen on todella kovan pinnistelyn takana. Ja juuri siksi, toista koiraa lähemmäs (tai sen hajuille) pääseminen on meillä myös kaikkein käytetyin palkka!

Ihmisten eleiden lukukyky ei ollut myöskään Ellan vahvuus, eikä muistitehtävä, jolloin Ella oli jo selvästi hyvin uupunut. Näissä molemmissa Ellan oli selvästi vaikea keskittyä, koska se ei oikein ymmärtänyt tehtävää ja oli toisaalta hyvin väsynyt. Motivaatio tehtävää kohtaan oli siis heikko. Eleosiossa Ella ei nähnyt mihin namipalkka laitettiin ja sen olisi pitänyt ihmisen eleiden perusteella löytää se. Muistitehtävässä namin sijainti näytettiin, mutta peitettiin sen jälkeen hetkeksi. Toisessa eleosiossa Ella taas seurasi testaajan vääriä vihjeitä namin sijainnista, tiukan pohdinnan jälkeen. Se osoitti sillä herkkyyttä ihmisen kommunikoinnille, joka onkin syytä pitää mielessä (etenkin, kun oma huumori on koetuksella).

Ele- ja muistiosioissa Ellan oli selvästi vaikea keskittyä ja toistoja tehtiin huomattavasti normaalia vähemmän. Nämäkin piirteet tunnistan hyvin. Jos tehtävä itsessään ei kiinnosta tai jokin asia muuten haittaa keskittymistä, on tästä neidistä turha yrittää vääntää palveluskoiran tai bc:n kaltaista virkaintoista tuijottajaa. Ella kertoo että soronoo, pidä tunkkis. Kivankin tehtävän parissa toistojen määrä on pidettävä todella maltillisena, koska saman asian hinkkaaminen aiheuttaa joko turhautumisen tai poistumisen (tai molemmat).

Testin vaikeimman tehtävän, loogisen päättelyn tehtävän, Ella ratkaisi empimättä. Huomattavasti paremmin kuin rotunsa keskimäärin. Se kertoo, että koira saattaa oppia keskimääräistä nopeammin (✅️) ja siten turhautua helposti (✅️). Lisäksi koira pystyy ratkaisemaan ongelmia, joihin se ei ole aiemmin törmännyt (heh, paitsi jos ongelma vaatii impulssikontrollia...). Mahdottomassa tehtävässä Ella työskenteli pääosin itsenäisesti ja sinnikkäästi loppuun asti, ollen myös hiljaa, ensimmäistä kertaa koko testin aikana. Tämä kertoi erityisesti siitä, että tehtävän itsensä ollessa riittävän kiinnostava (ja palkan ollessa näköärsykkeenä), Ella on myös sinnikäs ja päättäväinen. Sosiaalisen oppimisen tehtävässä Ella pystyi matkimaan ihmisen toimintoa, joskin hän kiihtyi omasta onnistumisestaan niin, ettei toisella yrityksellä enää onnistunut tehtävässä. Siispä hän poistui paikalta, pitäkää typerä tehtävänne 😅

Kokonaisarviona Ellan todettiin olevan erittäin avoin ja ystävällinen koira, jolla on hyvin kokonaisvaltainen tunneskaala. Ella haukkui testin aikana todella paljon, jonka testaaja arveli olevan tapa purkaa kaikenlaisia tunteita. Ella ei jaksa toistoja tai muutakaan pitkäkestoista keskittymistä, jollei tehtävä itsessään ole sen mielestä erityisen mielenkiintoinen. Keskittyminen oli vaikeaa etenkin, jos Ella ei ymmärtänyt tehtävää. Lisäksi Ellalle tärkeintä on motivoitua itse tehtävästä, pelkkä namipalkka ei saa sitä yrittämään kovin pitkään.

Iltapala done

Yhteenvetona siis sosiaalinen, avoin, tunteikas, äänekäs ja impulsiivinen koira, joka motivoituu pääasiassa itse tehtävästä tai nähtävillä olevasta, riittävässä arvossa olevasta palkasta. Jep, kuulostaa meikäläisen lemmikiltä. (Miten tämä eroaa muista koirista? Esimerkiksi niin, että ruokapalkka ei ehdollista Ellaa yhtä vahvasti, kuin Pavlovin koiria. Hän ei keskity sen voimalla, että tietää tilanteen päätteeksi saavansa namin tai lelun taskusta. Hän palkkaantuu tässä ja nyt, ei joskus lähitulevaisuudessa.)

Näistä erityisesti impulsiivisuus oli itselleni hyvin tärkeä käsite, jonka avulla löysin taas lisää luettavaa ja mietittävää. Impulsiivisuus ei ole mikään varsinainen lottovoitto kun koiralle jaetaan ominaisuuksia, mutta ei se tee elämästä mahdotontakaan. Se täytyy kuitenkin huomioida ja ymmärtää, jotta osaa valita sopivat työkalut pakkiinsa. Koska impulsiivisuus ei tottele kuria (kuten ei muutkaan voimakkaat luonteenpiirteet, kuten pelko), on koiran arjessa ja koulutuksessa kaikki tehtävä tämä ominaisuus huomioiden.

Vaikka toisaalta oli helpottavaa saada "diagnoosi" Ellan oppimisvaikeuksille ja haasteille, haluan välttää Ellan leimaamista millään tavalla ongelmakoiraksi. Sitä se ei todellakaan ole, vaikka osaan nyt jälkikäteen nähdä ne vaaranpaikat, jossa siitä olisi sellainen voinut tulla. En halua selittää Ellan huonoa käyttäytymistä impulsiivisuudella ja sallia sen varjolla asioita, joita en muuten sallisi. Sen sijaan haluan käyttää termiä selittämään, miksi meillä tehdään asioita ehkä eri tavalla kuin joku muu tekee. Selittämään, miksi tietyt asiat on meille tosi tosi vaikeita ottaa haltuun ja miksi Ella tarvitsee hirveästi enemmän aikaa, kuin moni muu. Vertaaminen erityislapseen ei tavallaan ole kovin kaukaa haettua - yhtä lailla Ella tarvitsee minulta ekstrapaljon apua, oppiakseen pärjäämään niiden normien mukaan, jotka ihmisten yhteiskunta on koirille asettanut.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

22. Tulisielun kanssa eläinlääkärissä

1. Lähtökohtana henkseleistään ratkeava teinikoira

16. Ensimmäinen oikea treeniviikonloppu