20. Turhautujasta toimijaksi

Ellan syksy on ollut treeniä ja opiskelua täynnä. Lähes viikottain ollaan oltu metsäjäljellä, jossa Ellasta on tullut aivan suvereeni. Häntä ei haittaa sääolosuhteet, muuttuva maasto eikä se, kuka jäljen on tehnyt. Hän nostaa oman (ja kavereiden...) jäljet metrien päästä ja on valmis ampumaan matkaan tykinkuulana. Onneksi jäljillä on nykyään pituutta jo kivasti, koska alkupätkä tuppaa vieläkin menemään todella lentäen. Tähän en ole vielä hirveämmin puuttunut, koska meno rauhoittuu nykyään nopeasti ja tokalle jäljelle lähdetään jo maltillisemmin. Turhaa nillitystä siis, tämän koiran kohdalla.
Joko??!

Ella on muutaman kerran tutustunut keppeihin, perinteisen makkararuudun hengessä. Kertaalleen tehtiin myös noin 20 metrinen "jälki" niin, että Ella näki ihmisen laittavan kepit. Molemmilla tavoilla reaktio oli vähän valju "aha, tollanen". Kertana eräänä ne sitten vain heitettiin jäljelle, ensin vieläpä vieraan ihmisen tekemänä. Ja kas, hän kiinnostui jokaisesta! Haasteena on, kuinka saada narunjatke reagoimaan ja palkkaamaan tarpeeksi nopeasti. Ensi kaudella vahvistetaan keppien löytöä ja lähdetään varmaan tarkastelemaan ilmaisua lähemmin.

Jälkitreenien lisäksi Ella on mukana Jaana Pohjolan pitkällä kurssilla "Tyytyväinen reaktiivinen harrastuskoira". Puolivuotinen kurssi on tarkoitettu kaikille sellaisille koirille, joille perinteinen ryhmätyöskentely ei syystä tai toisesta sovi. Kurssiin kuuluu kerran kuukaudessa luento ja livetreenit, joilla paneudutaan harrastuskoiran (ja minkä tahansa koiran) perustaitoihin. Olen jo aiemmin blogissa kehunut Jaanan taitoja kerran jos toisenkin ja olin aivan äärimmäisen onnellinen, että lähdimme mukaan tälle kurssille.


Jaana Pohjola on paitsi ulosanniltaan äärimmäisen selkeä, mutta rakastan myös hänen out of the box-ajatteluaan. Hänen kursseillaan mitään, siis MITÄÄN, ei tehdä siksi, että joku harrastuslaji X niin vaatii tai koska niin on aina tehty. Kaikki rakennetaan aina niin päin, että mitä taitoja juuri tuo koirayksilö tarvitsee, onnistuakseen itsevarmasti tehtävästään. Olipa se tehtävä sitten vaikka pelkästään hallissa oleminen ja tilan haltuunotto. Jaanan kantavat teemat ovat aito motivaatio ja koiralle rakentuva hallinnan tunne.

Näihin yhdistyy aktiivinen toimijuus, josta on tullut Ellan (eli minun) opiskeluni kulmakivi. Kuten aiemminkin olen maininnut, Ellan kanssa suurimpana haasteena ovat sen impulsiivisuus ja voimakas turhautuminen. Treeneissä tämä näkyy siinä, ettei Ella kestä sekuntiakaan tyhjän päällä olemista tai paikoillaan oloa. Hänen on päästävä liikkumaan ja tekemään. Suurimpana yksittäisenä kurssin oppina onkin ollut toiminnalliset tauot. Ellan kaltaista koiraa on turha padota taukomatolle pinnistelemään. Toimivampia on tauot, joissa Ella saa tehdä jotain muuta, mitä äsken tehtiin. Eli etsiä nameja nuuskumatosta, penkoa lelukoria tai tutkia kokonaista palkkaröykkiötä.

Arjessa ja etenkin lenkeillä turhautuminen kytkeytyy pettymyksiin. Kun ei mentykään tuonne tai moikattukaan tota. Ella on erittäin selkeä siinä, kun hän ilmaisee harmiaan. Ei tartte miettiä, mikähän sitä vaivaa. Vetuttaa, isosti!! Kaiken ennakoinnin lisäksi pettymysten käsittelyssä keskeistä on niistä palautuminen. Kun lohikäärme hyppii päin ja roikkuu lahkeessa, miten matka jatkuu? Ei ainakaan perkeleillä ja niskavilloilla, kuten aiemminkin olen jo todennut. Ei myöskään koiraa istuttamalla, vaan tässäkin liikkeen ja aktiivisen toimijuuden kautta! Tällä hetkellä testissä onkin eräänlainen höntsä-rallitokoilu käsivihjeillä. Seuraa, tee kieppi, toinen, istu, seuraa, hitaammin, reippaammin ja jeeee lentävä nami. Ellan kaltaisilla fyysisillä koirilla on yleensä tarve saada purkaa tunteet fyysisesti ulos systeemistään. Tässä tarjoan sitäja lisäksi helpoilla tempuilla yhdessä tekemistä, muuta ajateltavaa ja ennen kaikkea mielihyvää, pettymyksen tilalle.

Katsotaan, millaiseen seikkailuun nämä ajatukset meitä vie.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

4. Jaana Pohjolan Tyytyväinen lenkkikaveri: turhautumisesta vuorovaikutukseen

26. Kolmet treenit tiivistettynä

6. Tukitaidoilla turvallisia rutiineja