5. Eliminaatiodieetillä apu närästykseen

Närästyksen tiimoilta suuntasimme eläinlääkäriin vuodenvaihteessa 2020-2021. Ella tutkittiin pintapuolisesti ja verikokeilla todettiin, ettei kyseessä pitäisi olla elimellinen vika. Joten ruokavalion kimppuun.

Ella oli tässä vaiheessa jo hyvin vaikeasti nameilla motivoitavissa ja ruuan kanssa oli muutenkin nirsoilua. Ja ihmekös tuo, kun siitä tuli huono olo. Suhtauduin hyvin varauksella eläinlääkärin ehdotukseen heiltä ostettavasta hypoallergeeninappulasta, koska jotain palkkaa piti arjessa olla käytössä (ja kuten edellisessä postauksessa mainitsin, häiriössä ei ne hyvätkään namit kiinnosta, niin miten sitten joku hajuton mauton perusnappula?). Haastoin eläinlääkäriä keskustelemaan yhden proteiinin ja yhden hiilarin vaihtoehdosta, mutta huomasin vastaanoton olevan nihkeä. Tällä keinolla saisin kuitenkin palkkanamit ja puruluut pidettyä arjessa mukana. Ja kun Ellan kohdalla ei epäilty varsinaisesti mitään allergiaa, tämä houkutti itseäni enemmän.

Joten ei muuta kuin miettimään, millä aloitetaan.

Suositus oli aloittaa sellaisilla ruoka-aineilla, joita koira ei olisi vielä syönyt, joten valituksi tuli hirvi ja bataatti. Hirveä (tai saksanhirveä) löytyi todella kivasti luuttomana pakasteena, märkäruokana, nameina ja kuivattuina luina. Ja bataattia löytyy kaupasta aina. Joten ei muuta kuin ekseli laulamaan, minkä verran mitäkin pitäisi keittää tarjolle (raaka, luuta sisältävä liha oli tässä vaiheessa jo todettu epäsopiviksi). Tällä mentiin neljä viikkoa ja tulosten ollessa lupaavia, lähdettiin 1-2 viikon välein lisäämään vuorotellen liha tai hiilari. Lopulta valikoimissa oli hirvi, kalkkuna, kana ja järvikalat sekä bataatti, peruna ja riisi. Kolmen-neljän kuukauden keittelyn jälkeen dieetti tuli jo niin korvista ulos, että totesimme tässä olevan meille tarpeeksi ruoka-aineita. Närästyksen todennäköiset syytkin nimittäin löytyi - rasvaiset lihat kuten nauta, sika ja lohi.


Jatkoimme tällä kombolla tovin, todetaksemme että ruokahalu on tullut takaisin, kiinnostus nameihin noussut ja jätepuoli pelaa säännöllisesti. Lisäksi kaikenlainen ruuan jälkeinen sekoilu oli jäänyt kokonaan pois. Tiedättekö sen "tosi söpön" koirien tavan kieriä, pyöriä ja metelöidä ruuan jälkeen? Joka on kuulemma ihan normaalia ja kaikkihan sitä tekee? Meillä ei ole esiintynyt mitään ruuan jälkeistä levottomuutta sen jälkeen, kun ruokavalio saatiin kuntoon. Ei ensimmäistäkään kuonon pyyhkäisyä tai muuta venkoilua.

Tässä kohdin oli ajankohtaista kokeilla siirtyä takaisin liha+nappula ruokailuun eli jättää keitetyt hiilarit pois. Ensimmäisenä kokeiltiin ottaa Canaganin nappula takaisin. Ilmeisesti sen korkea rasvapitoisuus oli kuitenkin liikaa, koska ruokaan tuli taas välitön nirsoilu ja jätteet epätasalaatuistuivat. Joten eikun eläinkauppaan tuumaamaan. Myyjän avustuksella otettiin kokeiluun Pure Naturalin pelkkää kalkkunaa sisältävä nappula, jonka rasvapitoisuus on vain 11 %.

Onneksemme, tämä valinta osui nappiin ja ruokailu palasi raiteilleen! Samalla kaikki ruokamäärät taas ekselöitiin, laskettiin ja punnittiin, koska liian isot annokset ovat myös yhteydessä närästykseen.

Pienissä osissa tai esimerkiksi namien mukana menee käytännössä ihan mikä vaan liha. Mutta jotta ruokavalio pysyisi mahdollisimman "puhtaana", on pyrkimyksenä pitää myös kaikki namit pääosin näiden ainesosien mukaisina. Nämä toki tuntuvat tilillä mukavasti, kun yrittää löytää oikeasti pääasiassa lihaa (ja vain yhtä lihaa!) sisältäviä nameja. Mutta onneksi myös ruuaksi keitettyä lihaa on helppo pitää esimerkiksi aamulenkeillä taskussa mukana ja saa samalla koiran linjatkin pidettyä kunnossa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

4. Jaana Pohjolan Tyytyväinen lenkkikaveri: turhautumisesta vuorovaikutukseen

26. Kolmet treenit tiivistettynä

6. Tukitaidoilla turvallisia rutiineja