8. Maltilla leikkiin ja muita oletuskäytöksiä

Viettäessäni talvella 2020-2021 tuntikausia Googlen äärellä etsimässä ajatuksia itsehillinnästä, kiihtymisestä ja reaktiivisuudesta, löysin aivan ihanan sivuston Koiran mieli. Ensimmäisenä ländäsin tekstiin https://koiranmieli.com/maltti-on-valttia/ joka tuntui juuri sopivalta meille. Kirjoittaja Sofia Haapasen mukaan koiran malttamattomuutta voi kuvailla esimerkiksi itsehillinnän puutteena, epävarmuutena, liian vaikean harjoituksen seurauksena, puutteena tehtävän ymmärryksessä, turhautumisena tai yltiöpäisenä ilona. Kuuden suora, meiltä löytyy nämä kaikki!

Haapasen mukaan yksi yleisin malttamattomuuden syy on se, ettei ihminen ole opettanut koiralle kunnolla, mitä koiralta missäkin tilanteessa oletetaan. Paino sanalla kunnolla. Toisaalta saatamme myös itse ajattelematta vahvistaa malttamatonta käytöstä. Tunnistin tässä heti meillä yhden arkisen asian - ulko-oven kanssa on opeteltu, ettei siitä sovi rynniä ilman lupaa. Mutta miksei samalla vaivalla voinut opettaa tätä samaa pihaportin kanssa...?

Oletuskäytöksissä on kaksi keskeistä asiaa:
  • erillistä vihjesanaa ei tarvita, koska haluttu asia itsessään on vihje
  • erillistä palkkaa tarvita, koska luvan saaminen halutulle asialle on jo palkka.

Hiekkaleikit best!

Toki oletuskäytöksien opettamisen alussa koiraa voi tarvittaessa auttaa alkuun jollain sen jo osaamalla vihjesanalla, mutta ideana olisi mahdollisimman nopeasti jättää koira ajattelemaan itse. Aluksi myös palkan on tultava nopeasti, matalalla rimalla. Haapanen käytti tässä esimerkkinä istumista ja oven avaamista - aluksi ovi voi aueta jo siitä, että koira meinaa istua ja vasta vähitellen aletaan odottamaan pidempää ja rauhallisempaa istumista - eli venytetään malttia vasta sitten, kun koira tietää mitä siltä odotetaan.

Ja tärkein asia ymmärtää on se, että oletuskäytös ei ole sama kuin epätoivotun reaktion sammuttaminen. Oletuskäytöksessä palkitaan jo pienestäkin ajatuksesta toimia eri tavalla ja vaatimustasoa nostetaan vähitellen. Oletuskäytöksestä rakennetaan koiran silmissä kannattavaa ja palkitsevaa, sille tarjotaan tapoja vaikuttaa. Sammuttamisessa ei palkita yrittämistä vaan sitä, että koira lopettaa yrittämisen. Sammuttamisella tiettyyn tilanteeseen liittyvät tunteet pyritään vain tukahduttamaan, jolloin ne patoutuvat stressiksi.

Sen lisäksi että hioimme kuntoon muutamia helppoja arkikäytöksiä, otimme lisätreeniksi mukaan "Maltilla leikkiin" harjoituksen. Kuten edellä oven kanssa, tässäkin koiralle opetetaan ilman vihjesanaa, että tietyllä käytöksellä pääsee leikkimään. Oikea käytös merkitään ensin lelua tarkoittavalla palkkamerkillä ja sitten leikitään! Sitten leikki tuodaan hallitusti alas, pyydetään koiraa jättämään lelu ja odotetaan, että se tarjoaa halutun käytöksen. Kun perusasia on hallussa, lisätään kestoa ja häiriötä, ennen palkkamerkkiä.

Ella keksi tämän tosi nopeasti ja yhdessä vaiheessa käytimmekin tätä hyvin usein loppulenkin teinijumituksien taklaamisessa. Tällöin pääpaino oli leikkimisessä ja istumista pyydettiin hyvin hyvin matalalla kriteerillä. Kotioloissa sitten venytettiin taas itsehillintää ja lisättiin kaikenlaista ihmisen liikettä, lelun heittelyä ynnä muuta häiriötä tilanteeseen.

Kaverileikit best.

Jossain kohdin iski sitten aikakausi, jolloin lelut oli ihan tyhmiä ja tämäkin jäi. On kuitenkin ollut kiva huomata, että yhä edelleen Ella tämän oletuskäytöksen muistaa, kun sitä silloin tällöin kokeilee mihin tahansa hänen haluamaansa asiaan. Iskulause "istuminen kannattaa aina" on todellakin porautunut hänelle muistiin!

Samoihin aikoihin löysin melko vahingossa käsiini kirjan Behavior Adjustment Training eli BAT 2.0, jonka on kirjoittanut Grisha Stewart. (Sivuhuomiona, jokaisen koiranomistajan tulisi lukea tämä kirja.) Kirjan punaisena lankana on vähentää koiran reaktiivista käytöstä antamalla koiralle enemmän vaihtoehtoja ja kontrollia - tadaa, oletuskäytöksien avulla! Stewart nosti esiin saman asian jonka mainitsin alussa Haapasen tekstistä, eli että stressaavissa ja kiihdyttävissä tilanteissa koiran käytös voi pysyä maltillisempana, kun sillä on opittuja keinoja vaikuttaa lopputulokseen. Oletuskäytöksien avulla voidaan opettaa koira niin sanotusti haluamaan samaa käytöstä kuin ihminen. Oviesimerkillä jatkaen: ihminen haluaa, että koira istuu nätisti ennen kuin ovi avataan. Koiralle opetetaan, että istuminen aukaisee oven. Lopputulos: koira haluaa istua oven edessä, saadakseen sitä kautta haluamansa. Ja tätä voi laajentaa ihan mihin tahansa tilanteeseen elämässä.

BAT2.0 on kuitenkin paljon muutakin kuin oletuskäytöksiä, ja siksi sitä käsitellään ihan omassa tekstissään täällä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

4. Jaana Pohjolan Tyytyväinen lenkkikaveri: turhautumisesta vuorovaikutukseen

26. Kolmet treenit tiivistettynä

6. Tukitaidoilla turvallisia rutiineja